Rosa Spier Huis (Laren)

Het Rosa Spier Huis biedt bewoners een culturele woonomgeving met uitgebreide voorzieningen. Het nieuwe Rosa Spier Huis bestaat uit een hoofdgebouw met 45 zorgeenheden en 92 appartementen die, behalve aan Rosa Spier Huis-bewoners ook verhuurd worden aan kunstenaars en wetenschappers uit geheel Nederland.

In de voorbereiding naar de verhuizing bleek al snel dat de bewoners in het Rosa Spier Huis een andere manier van leven en wonen hebben dan wij gebruikelijk in de praktijk tegen komen. Gebruik van een studio, een atelier en een theater komt in andere zorgcentra niet voor. Bovendien was ook de nieuwe bestemming anders dan te doen gebruikelijk. De bewoners verhuisden niet allemaal naar een intramurale setting, maar ongeveer een derde deel verhuisde naar een appartement in één van de ook nieuw gebouwde appartementengebouwen.

Om goed inzicht te krijgen in de wensen van de bewoners, de hoeveelheid te verhuizen materialen, de te verwachten obstakels en – niet in de laatste plaats – de bewoners en hun inventaris te leren kennen, hebben wij besloten alle bewoners te bezoeken. Wij  inventariseerden tijdens die gesprekken de beperkingen van de bewoners en hun familieleden, die gevraagd werden te assisteren bij het inruimen van de nieuwe woonplek. Meer of minder zorg nodig aan het begin van de dag zegt iets over het te volgen draaiboek. Een ochtendmens kan vroeg in het schema, maar iemand die zorg nodig heeft in de ochtend, moet later worden gepland. Ook met de familie werd rekening gehouden. Voorkeur voor verhuisdagen werden meegenomen in het schema. Overleg met de eerste verpleegkundig verantwoordelijke van elke bewoner gaf tenslotte de doorslag voor een plaats in het draaiboek.

Met die kennis spraken wij af met een in de zorg gespecialiseerd verhuisbedrijf. Gezien de hoeveelheid schilderijen, beeldhouwwerken, kostbare instrumenten, glasverzamelingen en bibliotheken is besloten met drie verschillende verhuisbedrijven te werken: één met een projectmatige aanpak (voor structuur en snelheid, één met een meer particuliere achtergrond (voor contact met bewoner en specifiek inpakwerk) en een specialistisch verhuisbedrijf (voor instrumenten).

Kennismakingsgesprekken met de verschillende verhuizers, bespreken werkwijze, communicatie tijdens de verhuisdagen, het werd allemaal besproken in de intensieve voorbereidingsfase.

Het coördineren en uitvoering van deze verhuizing vroeg veel tijd, inspanning en overleg. De verhuizing van de bewonerskamers en ateliers en studio’s heeft vijf dagen geduurd. Onze inspanningen zijn niet tevergeefs geweest: zowel bewoners als directie waren na afloop zeer tevreden.

PAC’90 ontzorgt bewoners, zorginstellingen én bestuurders. Voor het Rosa Spier Huis begeleiden zij een zeer complexe verhuizing, tot volle tevredenheid van bewoners én ons team.  Lucie en Liesbeth hebben jarenlange ervaring met verhuizing van ouderen. Zij zijn toegankelijk, zorgvuldig en flexibel. Voor het Rosa Spier Huis hebben zij 70 bewoners, 10 vleugels, 3 harpen, honderden meters boeken en vele kunstvoorwerpen verhuisd in één week. Ruim een jaar voor de daadwerkelijke verhuizing startte onze samenwerking. Een projectmatige aanpak, in nauw overleg met ons team én individuele gesprekken met alle bewoners en hun naasten volgde. Dit leidde tot een gedegen plan én uitvoering. Zij hebben een goed netwerk van verhuizers, stoffeerders etc. Zij weten van aanpakken en stropen de mouwen op. De hobbels die we tegenkwamen werden in nauwe samenwerking en wederzijds vertrouwen het opgelost. Ik kan hen van harte aanbevelen.

Karin Annaert MBA, directeur/bestuurder Rosa Spier Huis

Verhuizen en daarbij inrichten staat op de derde plaats van ergste stress-gebeurtenissen. Maar…  Wij zijn verhuisd en ingericht zonder enig naar moment of probleem! Alle vraagstukken zijn soepel en vriendelijk opgelost door PAC’90, Lucie en Liesbeth. Wij zeggen uit de grond van ons hart: het verhuizen was zelfs een feestje! En ook nog volgens budget en binnen de deadline.

Louis Helmer en Renée Ockeloen, met een halve eeuw ervaring in het managen van projecten 

PAC ’90 ontzorgt in tijden van hectiek. Door hun kennis en ervaring zorgen ze voor rust en overzicht. De betrokkenheid van Lucie en Liesbeth is groot; ze gaan voor het maximale resultaat binnen de kaders die er zijn en verrassen je regelmatig door net even wat extra’s te doen.

Carola van Oerle, Lakenhof